Tot Natura de Cunit

MÉS INFORMACIÓ I RESERVES:

Ajuntament de Cunit
Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat
C/ Rovira i Virgili, 1
Tel 977 67  63 18
mediambient@cunit.cat 

El cicle de rutes guiades Tot Natura és un conjunt de caminades que es programen anualment des de la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat.

Les rutes guiades a Cunit es van iniciar a l’agost de 1996, amb una sortida d’estiu per donar a conèixer la zona agro-forestal del terme municipal de Cunit, com a complement de la temporada de platja. Fins l’any 1999 es van mantenir aquestes caminades esporàdiques d’estiu, amb un o dos recorreguts al mes d’agost.

Vist l’èxit que tenien aquestes sortides puntuals, l’any 2000 es va confeccionar un programa anual amb 6 recorreguts, sota el nom de Tot Natura, tot cultura i que a partir de l’any 2001 ja va adoptar el nom actual de Tot Natura de Cunit.

S’efectuen més d’una trentena de recorreguts a l’any, amb una programació molt variada, per a tots els públics i que compagina des de caminades populars  fins a ascensions d’alta muntanya als cims més emblemàtics dels Pirineus.

Amb l' increment del nombre de sortides,  també augmentava el radi geogràfic on es portaven a terme aquestes caminades, primer per les comarques veïnes i més endavant arreu de Catalunya, a partir de l’any 2005 i en els darrers anys s’han programat sortides a Andorra, sud de França, Osca, Terol, i nord de Castelló. Això ha fet que en l’actualitat el Tot Natura de Cunit hagi esdevingut com el programa més extens i participatiu de rutes guiades a Catalunya, organitzat directament per un ens local.

Així s’efectuen recorreguts pel municipi, altres en els què es fa una aproximació amb cotxes particulars i s’organitzen sortides en autocar als indrets més emblemàtics, atractius i interessants de les zones muntanyoses dels Pirineus, Catalunya i Aragó.

El nombre d’assistents ha anat creixent entre els anys 2000 i 2010 fins els 2040 participants, mentre que en els darrers anys ha experimentat un descens motivat per la proliferació de grups que organitzen sortides similars i pel context general de crisis severa.

Aquest èxit de participació, al tractar-se d’un programa obert a tothom, ha permès, no només, popularitzar el senderisme al nostre municipi, sinó que Cunit sigui focus d’atracció de practicants d’aquesta activitat a la natura cap el nostre municipi, procedents de les comarques del Penedès i Garraf, així com de l’àrea metropolitana de Barcelona.

El Tot Natura consisteix en ser un cicle de rutes guiades en el que l’organització fixa el ritme, d’acord amb el relleu, desnivell dificultat i característiques del grup. Habitualment el ritme és suau i continuat. Els participants del Tot Natura han de costejar les despeses de trasllats i allotjament, en cas que n’hi hagi.

El programa anual del Tot Natura comença a finals de febrer o primers de març i finalitza al mes de desembre. Les sortides s’efectuen generalment en dissabte, amb una freqüència de 3 sortides mensuals, ja siguin matinals o de dia complert, tot i que hi ha dues o tres sortides de cap setmana, una caminada nocturna, i recorreguts de tarda al mes d’agost, junt amb una travessa anual de sis dies de durada al mes de juliol des de l’any 2010.

El programa de sortides guiades Tot Natura de Cunit, està inclòs  en el registre d’activitats fisico-esportives en medi natural de la Generalitat de Catalunya, amb el número. C304, el que li dona un reconeixent i garantia de compliment de la normativa vigent.Caminant per Cal Pla. Cunit. Novembre2010

Galeria